Bij pastorale spoed

Telefoon:
06 - 422 02 667


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-NieuwsbriefSpirituele film in de Vincentiuskerk

Koreaanse  film  uit 2010 van regisseur Lee Chang-dong

Mija , de hoofdrolspeelster , is een 66 jarige grootmoeder. Zij heeft in het ziekenhuis te horen gekregen dat zij aan beginnende dementie lijdt . Zij reageert op het horen van de diagnose met een wonderlijk voornemen . Zij, die nog nooit een woord poëzie heeft geschreven, besluit om alle tijd die zij nog met een  “heugend bewustzijn” heeft , te besteden aan het schrijven van een gedicht . En tegelijkertijd is er met haar bewustzijn nog iets aan de hand : als de film begint, ziet ze  bij het ziekenhuis, waar ze haar diagnose net heeft gehoord , een uitzinnig huilende vrouw uit wier woorden ze opmaakt dat haar veertienjarige dochter dood in de rivier is gevonden. Zelfmoord.

Het dode meisje en het verdriet van de moeder nemen Mija in beslag  – zeker als ze later in de krant de achtergrond voor de zelfmoord achterhaalt .  Het meisje is maandenlang op school misbruikt door een gang van zes jongens. Op een bepaalde manier gun je Mija, die zich intens identificeert met het meisje, haar geheugenverlies – zeker als haar kleinzoon (over wie ze alleenstaand moedert), een van de zes verkrachters blijkt te zijn .

Het wonderwerk van Lee Chang-dong  “ Poetry “ leidt de toeschouwer een wel heel pregnante zone binnen –   de woestijn die ongetwijfeld door 21ste– eeuwse westerlingen het meest gevreesd wordt : die van het geheugenverlies .

Kan het verlies van iemands taal het begin zijn van een nieuwe staat van bewustzijn ?   220px-Poetry_film_poster

 
© 2022 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen