Bij pastorale spoed

Telefoon:
06 - 422 02 667


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-NieuwsbriefDe Boomkerk open tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendagen op 12 en 13 september hebben in Amsterdam in 2015 het thema Kunst & Ambacht meegekregen. Tijdens de Open Monumentendagen zijn in heel Amsterdam kerken en andere monumenten geopend en krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.

Ook de Boomkerk is op zaterdag 12 september de gehele middag geopend voor bezichtiging. Op zondag 13 september is de kerk zoals elke zondag in gebruik voor de liturgie. Tijdens de openstelling van de Boomkerk zijn er rondleidingen en orgeldemonstraties.

De gerestaureerde Boomkerk is interessant vanwege zijn architectuur – moeder aller kunsten – maar ook vanwege de vele kunstwerken die er in te zien zijn. De restauratie is een voorbeeld geweest van ambachtswerk waarmee het monument zijn oude glorie heeft teruggekregen. Voor enkele leerling­ambachtslieden was de restauratie een kans om zich verder in hun vak te bekwamen. Ook de inrichting met de historische elementen uit de oude schuilkerk en het glas-in-lood in de vernieuwde Boomkapel tonen hoe kunst en ambacht samenkomen in dit monumentale gebouw.

Programma van de dag:

Van 12.00 – 18.00 u. is de kerk geopend voor bezichtiging.
Om 14.00 en 15.00 u. start een rondleiding met aansluitend een korte demonstratie van het Hilgersorgel. Een unieke gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij dit historische orgel.
Om 16.00 u. wordt voor de liefhebbers een klein orgelconcert ten gehore gebracht door Gert Jan Velders, een van de organisten van de Boomkerk.

De volgende werken zullen worden gespeeld:Hilgersorgel

Heinrich Scheidemann (1595-1663)
Preambulum in d

Georg Böhm (1661-1733)
Vater unser im Himmelreich

Joseph Haydn (1732-1805)
Sonatine no 5 in C
Moderato – Menuet – Trio – Menuet – Finale (Presto)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fuga in Es, BWV 552

Gert Jan Velders studeerde orgel bij Evaristos Glassner en Jan Raas, en klavecimbel en basso-continuospel bij Jacques Ogg. Vanaf 1970 is hij als organist verbonden aan de Boomkerk.
Gert Jan Velders heeft diverse concerten gegeven als solist en als begeleider, in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.
Veelvuldig begeleidde hij het koor ‘The Anglican Singers Amsterdam’, dat gespecialiseerd is in de uitvoering van Engelse kerkmuziek.
In 1998 werkte hij mee aan een CD-opname met werk van Stanford, Harwood, Howells e.a. Een opname van een recital op het historische orgel van 1734 in Bar-sur-Seine (Frankrijk) werd in 1999 op CD uitgebracht.
In 2000 en 2001 behaalde hij de eerste prijs op het concours van de Harmonium Vereniging Nederland.

U bent van harte welkom.

 
© 2022 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen