Bij pastorale spoed

Telefoon:
06 - 422 02 667


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-NieuwsbriefFILM IN DE VINCENTIUS: Left Luggage (Jeroen Krabbé, 1988)

4 december 2011
12:30tot15:20

In de serie ‘spirituele films in de Vincentius’ zal op zondag 4 december a.s. de film ‘Left Luggage’ worden vertoond (Jeroen Krabbé, 1988).

De film speelt in Antwerpen in 1972 in een orthodox-joods (chassidisch) milieu. Centraal staat een gezin van vader, moeder en hun kinderen. Vader is altijd weg (verkoper van chocolade); moeder krijgt Chaja als kindermeisje, een studente die een bijbaantje zocht. Er ontstaat een bijzonder contact tussen Chaja en de 4-jarige niet-sprekende zoon Simcha. Door hun relatie leert Simcha spreken. Het gaat pas mis met Simcha, als Chaja een week afwezig is.

De vader van Simcha heeft een zwaar oorlogstrauma (WO II). Chaja gaat zien hoe diep dat lijden gaat. Zij krijgt ook oog voor de oorlogstragedie in het leven van haar eigen vader. Op weg naar een onderduikadres heeft deze 2 koffers begraven. Hij blijft op zoek naar die 2 koffers (de titel van de film: achtergelaten bagage). Die koffers staan voor zijn leven van vóór de oorlog. Eenmaal in de film geeft zijn vrouw (de moeder van Chaja) scherp aan, wat zijn graafwerk betekent. Beide vaders proberen op verschillende wijze in een verschillend milieu (de familie van Chaja is liberaal joods) om te gaan met dit lijden in hun leven.

We kijken naar een boeiende film, met verschillende invalshoeken: het studentenmilieu van Chaja, het chassidisch milieu van het gezin met Simcha,  het liberaal joods gezin van Chaja, de conciërge van het flatgebouw, die joden haat. Het verhaal is sober en ingetogen, passend bij het onderwerp. Acteurs zijn onder anderen Jeroen Krabbé, Lex Goudmit en Antonie Kamerling. De muziek is van Henny Vrienten.

Programma:

11.15 u.:  gelegenheid tot deelnemen aan de viering

12.25 u.:  sandwich en koffie/thee

12.45 u.:  inleiding op de film en kijktip

13.00 u.:  filmvertoning ‘Left Luggage

14.50 -15.20 u.:  uitleiding en gesprek

Iedereen (ook uit andere kerken, buren) is van harte welkom.

Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

 
© 2021 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen