Bij pastorale spoed

Telefoon:
020-6191766


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-NieuwsbriefOrgel + concert in de Augustinuskerk

Orgel + concert op zaterdag 21 mei in de Augustinuskerk  m.m.v. Projectkoor van de Gerardus Majellakerk (Majella Voces  om 15.00 uur

Zaterdagmiddag 21 mei zal Wouter van Belle, de organist van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht een orgelconcert  geven op ons unieke orgel in de Augustinuskerk.  Ons orgel is uniek in Nederland want het is het enige Cavaillé-Coll orgel in ons land dat nog helemaal in de oorspronkelijke staat is zoals het in 1881 is opgeleverd. Het is wel een aantal keren met de parochie meeverhuisd maar er is bij die verhuizingen en grote onderhoudsbeurten niets aan veranderd terwijl de andere orgels van deze bouwer in Nederland wel allemaal in meer of mindere mate zijn verbouwd.

Wat Stradivarius is voor violisten is Cavaillé-Coll voor organisten.  Deze beroemde orgelbouwer ontwikkelde vanaf het midden van de 19e eeuw een uniek soort orgels. Hij ontwierp orgels met verschillende luchtdrukken, hij standaardiseerde voor een deel de speeltafels van de orgels maar ook was de opbouw van de stemmen van zijn orgels onvergelijkbaar met die van andere en eerdere orgelbouwers.  En tenslotte was er juist in die tijd een enorme bloei van de kerk te zien en er ontstond vooral vanwege zijn orgels in Frankrijk een nieuwe romantische traditie van orgelspelen die veel beroemdheden voortbracht. Er was een bijzondere wisselwerking tussen de orgelbouw van Cavaillé-Coll en de organisten in Frankrij en vooral Parijs in een tijd waarin de RK kerk bloeide als nooit tevoren. Bekende organisten in Parijs in die tijd waren  Charles-Marie Widor, Alexandre Guilmant, Cesar Franck en vele anderen.

In Nederland was er een orgelbouwer Maarschalkerweerd die onder invloed van Cavaillé-Coll ook orgels ging bouwen in deze nieuwe stijl. Hij bouwde veel orgels in RK kerken in Nederland en het orgel van de kathedraal in Utrecht is ook van Maarschalkerweerd.

Wouter van Belle (1958) studeerde orgel en piano aan het voormalige Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek en is vanaf 1985 hoofdorganist van de Utrechtse St. -Catharinakathedraal, waar hij samenwerkt met het Kathedrale Koor in liturgie en concerten In zijn orgelconcerten ligt het accent op Nederlandse muziek, met speciale aandacht voor het werk van Hendrik Andriessen en Herman Strategier, zijn eminente voorgangers in de Utrechtse kathedraal. Wouter van Belle is ook componist en in 2020 ontving hij de Willem Vogel Oeuvreprijs voor zijn veelzijdig werken als componist.

Op 21 mei a.s. zal het concert in de Augustinuskerk een echt “Orgel+ concert” worden. De concertgever, Wouter van Belle heeft de door hem zelf gecomponeerde  Missa Catharina (Kyrie-Gloria-Sanctus-Benedictus-Agnus Dei) op het programma gezet dat integraal zal worden uitgevoerd door een Projectkoor van de Gerardus Majellakerk (Majella Voces Utrecht) onder leiding van dirigente Sonja Roskamp en begeleid op het orgel door de componist zelf: Wouter van Belle. Een extra goede reden om het concert bij te wonen.
Dus kom luisteren op zaterdag 21 mei !  Toegang gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.
Het concert begint om 15.00 uur – 16.00 uur Na afloop is er een drankje geregeld en kunt u met de componist en  de zangers persoonlijk kennis maken.

Augustinuskerk, Postjesweg 123, ingang via Nieuw Vredenburgh.                                                                                                                                                           

Chris Faddegon

 
© 2024 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen