Bij pastorale spoed

Telefoon:
020-6191766


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-NieuwsbriefOpenbare repetitie met ruim 60 musici in de Augustinuskerk

Het Oost West Orkest

Het Oost West Orkest (HOWO) is een éénmalig project orkest dat bestaat uit ruim 60 bevlogen jonge (semi-)professionals en gevorderde amateurs. Zij gaan, onder leiding van David de Goede, de uitdaging aan om prachtige werken voor orgel en orkest uit te voeren, met als doel om twee onvergetelijke concerten neer te zetten van Oost naar West: in zowel Hengelo als Amsterdam.

In alle stukken spelen zowel orgel als orkest een belangrijke en evenwichtige rol. Het concert wordt geopend met een stuk van de Hongaarse componist Franz Liszt, het symfonisch gedicht Hunnenschlacht. Daarna volgt een intermezzo door het orgel i.c.m. de koperblazers. Gezamenlijk brengen ze ‘Elsa’s Zug zum Münster’ ten gehore, afkomstig uit de opera Lohengrin van de Duitse componist Richard Wagner. Voor het hoogtepunt neemt Het Oost West Orkest de luisteraar mee naar het 19e eeuwse Parijs. Op dat moment is Parijs de onbetwiste orgelhoofdstad van de wereld, wat terug te horen zal zijn in de imponerende tweede orgelsymfonie van Alexandre Guilmant.

De Augustinuskerk zal de repetitiebasis zijn voor onze repetities, waarvoor wij, mede gezien het prachtige Cavaillé-Coll orgel van de Augustinuskerk, heel erg dankbaar zijn. Om onze dankbaarheid te tonen en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze muziek, zal er een repetitie openbaar toegankelijk zijn. Een van de leden van ons orkest, trompettist en theatermaker Sander Beens, zal tijdens de openbare repetitie op 31 augustus in de Augustinuskerk ter Amsterdam korte toelichtingen geven over wat er te horen is om de muziek zo dichter bij u te brengen. Wij nodigen u van harte uit om dit met ons te komen beleven!

Uitgebreide programmatoelichting

In alle stukken spelen zowel orgel als orkest een belangrijke en evenwichtige rol. Het concert wordt geopend met een stuk van de Hongaarse componist Franz Liszt, het symfonisch gedicht Hunnenschlacht. De muziek sleept je mee in de waanzin van de oorlog en net als het strijdgeweld zijn hoogtepunt lijkt te bereiken, klinkt van verre de gregoriaanse hymne ‘Crux fidelis’ door het orgel. Het lijkt de ommekeer, waarna de overwinning aanstaande is. Het stuk eindigt met een groot slotkoraal waarbij wederom een grote rol is weggelegd voor het orgel.

Het concert wordt vervolgd met een intermezzo door het orgel i.c.m. de koperblazers. Gekozen is om deze sectie uit het orkest een speciale rol te geven in het programma, omdat de koperklank het dichtst in de buurt komt van die van het orgel. Gezamenlijk brengen ze ‘Elsa’s Zug zum Münster’ ten gehore, afkomstig uit de opera Lohengrin van de Duitse componist Richard Wagner. In de betreffende passage trekt de beeldschone prinses Elsa de kathedraal binnen om te trouwen. De daar aanwezige ridders en edellieden verbazen zich over haar schoonheid. Het arrangement zal speciaal voor de gelegenheid geschreven worden door Sebastiaan Haverkate. Een gepaste ode dus op Nationale Monumentendag aan de schitterende kerken waar Het Oost West Orkest op zal treden.

Voor het hoogtepunt neemt Het Oost West Orkest de luisteraar mee naar het 19e eeuwse Parijs. Parijs is op dat moment de onbetwiste orgelhoofdstad van de wereld. De imposante kerken in de hoofdstad bevatten reusachtige orgels, die in staat zijn complete orkesten te vervangen. In de levendige concertcultuur duurt het dan ook niet lang voordat er een nieuw genre ontstaat: de orgelsymfonie. Eén componist nam dat woord heel letterlijk en bouwde twee van zijn sonates om tot symfonische werken voor orkest mét orgel. Het zijn deze twee stukken die de perfecte balans vormen voor wat we zochten: groots, romantisch en een stuk waar zowel orgel als orkest aan bod komen. Op de Nationale Monumentendag brengen wij de tweede symfonie van Guilmant tot leven in twee monumentale kerken waar de orgelmuziek nog altijd springlevend is.

Het concert wordt afgesloten met een stuk gezongen door het orkest. Het etherische Cantique de Jaen Racine zorgt voor een zachte afsluiting na alle bombastische klanken.

Overzicht

Concertdata
9 september 2023 om 15:00, Lambertusbasiliek Hengelo
10 september 2023 om 15:00, Westerkerk Amsterdam

Programma

  • Franz Liszt                   Hunnenschlacht
  • Richard Wagner         Elsas Zug zum Münster Lohengrin (arr. koper en orgel)
  • Alexandre Guilmant   Symfonie nr. 2
  • Fauré                          Cantique de Jean Racine

Het is de bedoeling dat op donderdagavond 31 augustus de generale repetitie van het orkest toegankelijk is voor onze parochianen en andere belangstellenden uit de buurt.

Datum: donderdag 31 augustus
Tijd: 19.30 – 22.00 uur, met een pauze
Waar: Augustinuskerk, postjesweg 123, ingang via Nieuw Vredenburgh                                   

 

 
© 2024 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen