Bij pastorale spoed

Telefoon:
06 - 422 02 667


(voor Amsterdam-West)

(Nederlands) Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

(Nederlands) e-NieuwsbriefSpirituele film: Des hommes et des Dieux

De film Des hommes et des Dieux is het indrukwekkende verhaal van 8 monniken, die hoog in het Atlasgebergte (Algerije) samenleven, en die – tegen bedreigingen in – standhouden. De film is in 2010 uitgebracht, en heeft – nog tot voor kort – met veel succes gedraaid in de Nederlandse bioscopen. In de film maken wij heel het leven van de monniken mee. Er zijn prachtige opnamen van de natuur, en van de eenvoudige omgang van de monniken met de plaatselijke bevolking. Wij volgen de monniken in hun arbeid. Hoe zij honing bereiden en op de markt verkopen, houtblokken aanslepen, de kassen onderhouden en huishoudelijke klussen doen. Hoe zij een besnijdenisfeest in een Arabische familie meevieren. Uitgebreid wordt broeder Luc gevolgd, die als arts klaarstaat voor mensen uit de omgeving. Wij zien hoe liefdevol hij met hen omgaat.

Maar de kern van de film is hun leven in het klooster. Hoe zij samen de getijden zingen, en de heilige geheimen vieren. Steeds weer vinden zij, na ervaringen in de buitenwereld, zichzelf terug in hun heilige taak: de lofzang van God. De woorden, maar vooral de gezangen zijn prachtig: éénstemmig, in de eigen taal. Denk o.a. aan de muziek van Joseph Gelineau.

Als de bedreigingen van buitenaf toenemen, blijkt hun leven niet op zand, maar op de rots te zijn gebouwd. Zij bidden dieper, zij zingen inniger, en zij houden elkaar steviger vast. Niets kan hun band met God en met elkaar verstoren. Gaan zij hun klooster verlaten, en zich ergens anders vestigen? Wij gaan misschien wel weg, zegt een broeder tegen een vrouw. Waarom, vraagt ze. Wij zij als vogels op een tak, antwoordt de broeder. Nee, zegt de vrouw, wij zijn de vogels, en jullie zijn de tak! Wij maken in de film het hele keuze– proces van de monniken mee: gaan zij terug naar Frankrijk of een veiliger oord, of zullen zij blijven?

De film begint zondag 20 mei om 12.45 uur. Voor de mensen die eerst de viering van 11.15 uur bijwonen is er een lunch.
Er wordt voor de film een bijdrage in de kosten gevraagd van € 4,-
Iedereen is van harte welkom!

 
© 2021 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Log in