Bij pastorale spoed

Telefoon:
020-6191766


(voor Amsterdam-West)

Draagt u bij?

Wij willen een plek zijn van aandacht en ontmoeting met God en met elkaar. Dat kan niet zonder uw steun.
Geef nu!

Facebook

e-Nieuwsbrief



Concert vocaal ensemble Kamerijk in de Boomkerk

De middeleeuwen herleven in een prachtig concert op
zaterdag 30 oktober om 15.30 uur in de Boomkerk in Amsterdam!

Zaterdag 30 oktober laat vocaal ensemble Kamerijk de middeleeuwen herleven met grote meesters als Guilaume de Machaut, Philippe de Vitry en Guillaume Dufay. Ook worden misdelen ten gehore die eerder waren toegeschreven aan Dufay, maar thans worden toegeschreven aan Piret, een leerling van Dufay.

De Boomkerk met haar fijne akoestiek vormt voor dit concert de luisteromgeving.

Wie gelooft dat de middeleeuwen een tijd was van stilstand in de ontwikkeling van West Europa komt bedrogen uit. Deze tijd was bij uitstek een tijd waarin er veel ontwikkeling kwam in wetenschap, geschrift en muziek.
Ars antiqua (oude componeerkunst) werd ars nova (nieuwe componeerkunst). Voor het eerst werd er een muzieknotatie ontwikkeld die nauwkeurig leesbaar was, hetgeen aan de componisten een nieuwe vrijheid gaf. Zo ontwikkelde de muziek zich gaandeweg tot de meerstemmige polyfone muziek van de Renaissance. Van deze polyfone muziek werd Dufay de grondlegger, en waren bekende componisten als Des Prez, Obrecht, Lassus en Palestrina en Sweelinck navolgers.
Middeleeuwse muziek staat als voorloper bekend om buitengewoon verfijnde hantering van tekst, die net zo belangrijk was als de muziek zelf. In één stuk klinken meestal diverse Latijnse teksten door elkaar, met hun eigen afzonderlijke betekenis, hun eigen relatie tot de gebeurtenis waar het stuk voor is gecomponeerd, en de tekst maakt altijd – zoals in de Middeleeuwen gebruikelijk – rijkelijk gebruik van metaforen.

Kamerijk

Tot ziens op 30 oktober, om 15.30 uur, voor een uur vol bijzonder luistergenot!

Boomkerk, Admiraal de Ruijterweg 406, 1055ND

 
© 2024 RK Amsterdam-West      Alle rechten voorbehouden     Realisatie: De Zalige Zalm / Plyworks Media
RSS Inloggen